Niezalogowany
zmień rozmiar:

Branżowa Szkoła I stopnia nr 4 w Płocku w ZSUIP

Adres: Padlewskiego 2
09-402 Płock
pokaż na mapie
Dyrektor: Henryk Cichecki
Strona WWW: http://zsuip.pl
E-mail: szkola@zsuip.pl
Telefon: 24 365 86 80

Opis oferty:





Informacje ogólne:


Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku to szkoła publiczna z bogatą tradycją i 79-letnią historią. Obecna nazwa szkoły funkcjonuje od 2006 roku.


Dlaczego  warto wybrać naszą szkołę? Warto wybrać, ponieważ:
  • gwarantujemy zdobycie ciekawego zawodu dzięki wysoko wykwalifikowanej kadrze nauczycieli i świetnie wyposażonym pracowniom zawodowym.
  • nasi absolwenci są nie tylko dobrze wykształceni, ale i uzyskują wysokie wyniki na egzaminach zawodowych potwierdzone w rankingach ogólnopolskich.  
  • panuje tu prawdziwie przyjazna atmosfera oparta na tolerancji i zrozumieniu potrzeb każdego ucznia.
  • wzmacniamy każdą aktywność naszych uczniów - uczniowie realizują własne pomysły.
  • wszyscy uczniowie klas pierwszych uczestniczą w tutoringu dydaktycznym i rówieśniczym (jeśli jeszcze nie wiesz co to znaczy zapraszamy na naszą stronę www.zsuip.pl). Pamiętaj, że u nas zawsze otrzymasz wsparcie i pomoc.
  • w naszej szkole realizowaliśmy już wiele projektów współfinansowane przez Unię Europejską np. „W przyszłość bez obaw II”, "B2B", które zwiększają konkurencyjność naszych absolwentów na rynku pracy.
  • nawiązujemy współpracę z zagranicznymi szkołami Unii Europejskiej w ramach programu "Erasmus".


Naszym najważniejszym celem jest dobro ucznia i jego przyszłość - stwarzamy uczniom szansę na odnoszenie sukcesów i przygotowujemy do radzenia sobie na rynku pracy. Wybór naszej szkoły gwarantuje indywidualne podejście do każdego ucznia.

ZSUiP jest nowoczesną placówką, w której młodzież kształci się w atrakcyjnych zawodach. Wielu uczniów rozpoczyna swoją karierę zawodową już w trakcie nauki. Zdobywają doświadczenie podczas praktyk zawodowych w płockich firmach. Uczniowie odnoszą sukcesy w ogólnopolskich i międzynarodowych konkursach zawodowych takich jak: Mistrzostwa Carvingu, Zgotuj Sobie Sukces,  Międzynarodowy Konkurs w Szyciu w Krakowie.
Zespół Szkół Usług i Przedsiębiorczości oferuje uczniom udział w programach unijnych, dzięki czemu mogą zdobywać dodatkowe umiejętności zwiększające ich konkurencyjność na rynku pracy.
ZSUiP posiada certyfikat "Szkoła Przedsiębiorczości", "Lider Zmian Funduszy Europejskich".

Profesjonalizm nauczycieli i innowacyjne metody pracy oraz zaangażowanie uczniów, przynoszą doskonałe rezultaty na egzaminach zawodowych - corocznie średni wynik jest wyższy od średniej wojewódzkiej i krajowej.

ZSUiP jest szkołą bezpieczną i przyjazną dla uczniów i rodziców.
Zachęcamy do wyboru naszej szkoły.


W skład Zespołu Szkół Usług i Przedsiębiorczości wchodzą:
- Technikum nr 4
- Branżowa Szkoła I stopnia nr 4



Więcej informacji na stronie www.zsuip.pl oraz na FB: ZSUiP i na Instagramie: zsuip_official
Punkt naboru ZSUiP tel.: 24 365 86 81






Oferta:

Branżowa Szkoła I stopnia nr 4

1 fr - fryzjer
Fryzjer zajmuje się zgodnie z życzeniem klienta strzyżeniem włosów, ich pielęgnacją, przedłużaniem, zagęszczaniem, układaniem, farbowaniem, myciem, dekoloryzacją. Coraz częściej w odniesieniu do tego zawodu używamy określenia stylista fryzur. Miejscem pracy fryzjera mogą być nie tylko salony fryzjerskie, ale również teatr, plan zdjęciowy, telewizja, studio fotograficzne. Fryzjer może prowadzić własny zakład usługowy. Kształcenie zawodowe i zajęcia praktyczne realizowane jest w specjalistycznych pracowniach szkolnych.  Po ukończeniu szkoły można kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia w zawodzie technik usług fryzjerskich.

1 k - kucharz
(z elementami kuchni świata)

Kucharz zajmuje się sporządzaniem potraw, ciast i napojów zgodnie z ustalonymi normami i recepturami oraz opracowaniem własnych przepisów. Sporządza potrawy różnych kultur kulinarnych i dostosowane do różnych okazji. Dobry kucharz ma dziś szansę zostać nawet gwiazdą telewizji. Kształcenie zawodowe realizowane jest w specjalistycznych pracowniach. Zajęcia praktyczne organizuje szkoła w zakładach gastronomicznych w Płocku. Typowymi miejscami pracy kucharza są zakłady gastronomiczne, restauracje, kawiarnie, bary, punkty małej gastronomii, gospody, szpitale, sanatoria, domy wypoczynkowe, hotele. Kucharz może również pracować w zakładzie przetwórstwa spożywczego. Po ukończeniu szkoły można kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia i zdobyć zawód technika żywienia i usług gastronomicznych. Dodatkowe umiejętności zawodowe - sporządzanie potraw kuchni świata.

1 c - cukiernik
Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, czekolady, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych. Kształcenie zawodowe realizowane jest w specjalistycznych pracowniach. Zajęcia praktyczne organizuje szkoła w zakładach cukierniczych w Płocku. Cukiernik może być zatrudniony w zakładach przetwórstwa spożywczego, a także w ciastkarniach, cukierniach lub restauracjach hotelowych, albo sam może otworzyć własną cukiernię. Po ukończeniu szkoły można kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia, kształcącej w zawodzie technika technologii żywności.



1 s - sprzedawca

Sprzedawca, to osoba zajmująca się bezpośrednią i pośrednią obsługą klientów w handlu detalicznym i hurtowym. Sprzedawcy to pracownicy zatrudnieni w sklepach, hurtowniach, supermarketach. Realizują czynności kupna i sprzedaży, przyjmują towar od dostawców, przygotowują do sprzedaży, promują produkty, dokonują rozliczeń finansowych za pośrednictwem kasy fiskalnej.  Kształcenie zawodowe realizowane jest w specjalistycznych pracowniach. Zajęcia praktyczne organizuje szkoła w dużych przedsiębiorstwach handlowych w Płocku. Po ukończeniu szkoły można kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia, np. w zawodzie: technik handlowiec, technik księgarstwa.





Kandydaci ubiegający się o przyjęcie do szkoły, otrzymują w sekretariacie skierowanie na badania do lekarza medycyny pracy, który wydaje zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu.




Zajęcia dodatkowe:

Uczniowie ZSUiP mogą wziąć udział w licznych wyjazdach na targi branżowe: w Warszawie, Poznaniu, Bydgoszczy, na których poznają najnowsze technologie. Startują w konkursach zawodowych i sportowych, odnosząc sukcesy na wszystkich szczeblach rywalizacji. Do zawodów przygotowują się na zajęciach dodatkowych.

Koła zainteresowań:
  • SKS (aerobik, joga, piłka siatkowa dziewcząt i chłopców, piłka nożna dziewcząt i chłopców, pływanie)
  • Koło baristyczne
  • Koło piekarskie
  • Wolontariat
  • Koło teatralne
  • Koło PCK
  • Koło informatyczne
  • Koło regionalno-patriotyczne



Dostępne miejsca:

Nazwa Opis Próg punktów
1 C - CUKIERNIK

Przedmioty punktowane: Język angielski, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Biologia, Chemia, Fizyka, Geografia, Historia
---
1 F - FRYZJER

Przedmioty punktowane: Język angielski, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Biologia, Chemia, Fizyka, Geografia, Historia
---
1 K - KUCHARZ

Przedmioty punktowane: Język angielski, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Biologia, Chemia, Fizyka, Geografia, Historia
---
1 S - SPRZEDAWCA

Przedmioty punktowane: Język angielski, Język polski, Matematyka,
Jeden przedmiot z najwyższą oceną spośród: Biologia, Chemia, Fizyka, Geografia, Historia
---

Przykładowe zdjęcia:

Mapa

Rekrutacja ID: 177; Wersja: 24.104.20240724.1457 Harmonogram ID: 1396;