W roku szkolnym 2022/2023 proponujemy nabór na kierunki:
- KUCHARZ:
Ocenia jakość produktów;
Przechowuje żywność;
Dokonuje obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
Obsługuje sprzęt gastronomiczny;
Przygotowuje dania zimne, gorące i podstawowe desery;
Wydaje dania.
Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
- PRACOWNIK POMOCNICZY GASTRONOMII
Pracownik pomocniczy gastronomii odpowiada za wykonywanie prac pomocniczych w obiektach świadczących usługi gastronomiczne.
Są to czynności porządkowe w obiektach świadczących usługi gastronomiczne;
czynności pomocnicze
związane z ekspedycją dań i napojów bezalkoholowych;
realizowanie prac związanych z przechowywaniem żywności;
wykonywania prac pomocniczych w pomieszczeniach produkcyjnych obiektu gastronomicznego oraz wykonywania prac pomocniczych w części handlowo-usługowej obiektu gastronomicznego.
- PIEKARZ:
Magazynuje surowce piekarskie, dodatki i materiały pomocnicze;
Przygotowuje surowce i sporządza półprodukty piekarskie;
Dzieli ciasto i kształtuje kęsy na wyroby piekarskie;
Przeprowadza rozrost kęsów oraz wypiek pieczywa;
Ekspediuje gotowe wyroby.
Piekarz to osoba, która wytwarza różnego rodzaju pieczywo według ustalonych receptur. Pierwszym etapem pracy piekarza jest właściwe przygotowanie surowców do produkcji oraz wytworzenie ciasta na różne rodzaje pieczywa. Następnie jego dzielenie i kształtowanie, prowadzenie i nadzorowanie procesu rozrostu końcowego oraz wypiekanie ciasta w różnego typu piecach piekarskich. Zwykle do obowiązków piekarza należy również przygotowanie i przekazywanie gotowych wyrobów do wysyłki i sprzedaży. Praca piekarza wiąże się z obsługą różnego typu maszyn, urządzeń oraz aparatury kontrolno-pomiarowej.
- FRYZJER
Prowadzi konsultacje z klientem dotyczącej zakresu usługi fryzjerskiej;
Doradza w zakresie doboru koloru i odpowiedniej fryzury;
Wykonuje zabiegi pielęgnacji włosów i skóry głowy;
Wykonuje strzyżenie włosów, golenie i formowanie zarostu męskiego;
Wykonuje zabiegi zmiany koloru włosów i stylizacji fryzur.
Fryzjer to osoba, która dba o fryzurę klienta. W zależności od życzeń klienta, fryzjer doradza mu w wyborze odpowiedniej fryzury, myje włosy (w trakcie mycia może wykonywać zabiegi pielęgnacyjne i relaksacyjne, np. masaż głowy), strzyże i modeluje włosy, przeprowadza zabiegi koloryzacji włosów, takie jak: farbowanie, rozjaśnianie, tworzenie pasemek, balejaż, dekoloryzacja, przedłuża i zagęszcza włosy, tworzy fryzury okolicznościowe (np. na śluby, zabawę sylwestrową).
- PRACOWNIK POMOCNICZY FRYZJERA
Pracownik pomocniczy fryzjera
pracuje w salonie fryzjerskim jako pomocnik fryzjera. Wykonuje prace związane
z przygotowaniem stanowiska pracy do usług fryzjerskich; wykonywania
zabiegów pielęgnacji i zmiany kształtu włosów; pomocy podczas
wykonywania zabiegów strzyżenia, przedłużania i zagęszczania, golenia
oraz formowania zarostu męskiego; udziela również pomocy podczas wykonywania
zabiegów zmiany koloru włosów.
- MECHANIK POJAZDÓW SAMOCHODOWYCH
Wykonuje przeglądy podzespołów i zespołów stosowanych w pojazdach samochodowych;
Diagnozuje stan techniczny podzespołów i zespołów pojazdów samochodowych;
Wykonuje naprawy pojazdów samochodowych.
Mechanik pojazdów samochodowych to osoba, która zajmuje się obsługą, konserwacją i naprawą pojazdów używanych w transporcie drogowym.
Obsługa i konserwacja, jako jedno z podstawowych zadań mechanika, polega na cyklicznym przeglądzie pojazdów, kontroli stanu technicznego zespołów mechanicznych oraz wymianie zużytych elementów takich jak: oleje, płyny, filtry czy elementy układu hamulcowego. Równie ważnym zadaniem mechanika jest naprawa pojazdów. Wymaga ona w pierwszej kolejności postawienia właściwej diagnozy, a więc określenia, które elementy pojazdu uległy uszkodzeniu i jakie były tego przyczyny. Następnie mechanik dokonuje demontażu uszkodzonych części, wymienia je na nowe, ponownie montuje i odpowiednio reguluje.
- PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ
Wykonuje czynności pomocnicze związane z obsługą gości;
Wykonuje czynności porządkowe wewnątrz obiektu świadczącego usługi hotelarskie;
Wykonuje czynności pomocnicze w otoczeniu obiektu świadczącego usługi hotelarskie.
Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej współpracuje ze strukturami hotelu odpowiedzialnymi za obsługę gościa hotelowego oraz zajmującymi się utrzymaniem hotelu w czystości i dobrym stanie technicznym. Pracownicy pomocniczy, w strukturze organizacyjnej, najczęściej podlegają pracownikom służby pięter, pracownikom recepcji oraz pracownikom technicznym.
- OGRODNIK
Wykonuje prace związane z prowadzeniem upraw roślin warzywnych, przyprawowych
i grzybów jadalnych, roślin ozdobnych oraz sadowniczych;
Wykonuje prace związane ze zbiorem, przechowywaniem i sprzedażą plonów ogrodniczych;
Wykonuje prace związane z prowadzeniem i obsługą mikrociągnika oraz wykonywania prac maszynami stosowanymi w ogrodnictwie
Ogrodnik to osoba, która zawodowo zajmuje się uprawą i pielęgnacją roślin. Mogą to być warzywa, owoce, kwiaty, grzyby jadalne, krzewy ozdobne, drzewa, hodowane zarówno na świeżym powietrzu – w ogrodach, parkach lub na polu, jak i w obiektach zamkniętych, np. szklarniach.
- OPERATOR PROCESÓW INTROLIGATORSKICH
Operator procesów introligatorskich to specjalista, który przygotowuje ręcznie i maszynowo wkłady do oprawy twardej i miękkiej, wykonuje oprawy książek przy pomocy narzędzi i urządzeń introligatorskich. Materiałami używanymi do prac introligatorskich są: płótna, skóry, wyroby papierowe, tworzywa sztuczne.
Kształcenie branżowe prowadzone jest w formie zajęć teoretycznych i praktycznych. Zajęcia praktycznej nauki zawodu prowadzone są w zakładach pracy oraz pracowniach szkolnych.